Vyhľadávanie

Kontakt

Tajomstvo rímskej kuchyne

 

Na začiatku boli Rimania dlhý čas skromní.  „Žili na kaši“ ako sa patrí na národ roľníkov a pastierov, ktorý majú tvrdý život a musia si ho vydobýjať deň čo deň. Ale na vrchole svojej moci, Rím zbohatlíkov mení spôsob života. Prípravu jedál povyšujú na rafinované umenie a slávnostné večere sú príležitosťou na hýrenie. Jedlá museli byť tie najzvláštnejšie a najkomplikovanejšie, aké si len možno predstaviť. Kuchári museli byť dôvtipnými tvorcami úžasných nápadov. Každý chod musel skrývať nejaké prekvapenie.

Medzi vtedajšou a terajšou kuchyňou nebol veľký rozdiel. Tajomstvom rímskej kuchyne, ktoré už všetci poznáme boli omáčky. Na dochutenie Rimania používali med. Používali ho aj na jedlá, ktoré my jeme posolené. Napríklad na mäso,  keď ho vytiahli z rúry, potreli ho soľou a medom. Taktiež mali radi jedlá, ktoré boli ostré aj sladké zároveň a miešali v nich napr. zeler, hrozienka, ocot, olej a mätu. Zvláštne je, že túto zmes ešte polievali zvláštnou omáčkou z kvasenej ryby. 

 


Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode